Arta de a călători - 7-9 decembrie radio Ploaia de Argint - 107.9 FM Chişinău
Realizatori / prezentatori : Doina Sirbu, Cezar Cernei
Timpul de difuzare: marti, joi, ora 11:30
Rezervaţia ştiinţifică "Pădurea Domnească" reprezintă un tezaur naţional, care urmează să fie îmbogăţit, valorificat şi extins în tot arealul Prutului de Mijloc, de la Criva până la Pruteni. Pădurea din lunca Prutului, luată sub protecţia statului din anul 1993, este una dintre cele mai valoroase şi bătrâne păduri de luncă din Europa.
Scopul principal al rezervaţiei ştiinţifice „Pădurea Domnească” este păstrarea celor mai reprezentative păduri de luncă şi conservarea unor specii şi comunităţi de plante şi animale rare, restabilirea biodeversităţii celor mai caracteristice fitocenoze.
Suprafaţa - 6039 ha, din care 3054 ha sunt păduri. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 40 km. De la intrarea r.Prut în Moldova (satul Criva) şi până în aval de satul Pruteni, unde se termină rezervaţia, pe un teren relativ restrâns, se află adevarate perle ale naturii moldoveneşti, care, de regulă, sunt luate formal sub protecţia statului. Rezervaţiile peisagistice şi monumentele naturii cuprinse în acest areal sunt dispersate şi separate unul de altul, fără să fie unite într-un sistem unic de protejare şi valorificare ecologică. În rezultat, multe monumente ale naturii sunt distruse, îndeosebi "Toltrele Moldovei", deşi aceste bijuterii naturale intră în Fondul ariilor protejate de stat.
Sfaturi de călătorie:
Când vorbim de "Padurea Domneasca" avem în vedere si zona adiacenta, care, numai împreuna, reprezinta un complex natural unical a vaii unui râu care strabate niste recife coraliere cu valoare de unicat în Europa. Pentru a ne imagina diversitatea obiectelor de valoare de aici trebuie sa vizitaţi următoarele obiective turistice: - Brâul coralier - care reprezinta o amprenta si o banca de date din fila istoriei planetei; - Defileul Duruitoarea-Varatic cu grotele si cascadele sale pitoresti; - Cheile Butesti - care ne vorbesc despre asezarile stramosilor preistorici; - Reciful "Stânca Mare" - fortareata a naturii care tine si pâna în present rezistenta vremurilor noastre; - "Suta de Movile" în numar de peste 3500 de movile, care ramân deocamdata o enigma fantastica; - Lacul relict "La fontal" - o adevarata perla seculara cu suprafata de peste 120 ha, unde arborii ating înaltimi - record de 30-35 m. - "Tara Bâtlanilor" - o colonie unicala de peste 1000 de exemplare de pasari de balta care cuibaresc pe stejari.