Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel

Selectează destinaţia
Cazari Gastronomie Servicii Timp liber, Distractie Informatii utile Multimedia/Webcam Harta orasului Cautare rapida
Informatii generale
INFORMAII GENERALE DESPRE SINAIA
 
Descriere
Sinaia, una dintre cele mai frumoase staiuni montane din Romnia, se prezint vizitatorului, cu un bogat trecut cultural i social. Fost reedin a regilor, i purtnd un nume sfnt, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oar Mnstirii omonime de ctre Sptarul Mihail Cantacuzino (sec. XVII), Sinaia mbin nentrecut frumuseea naturii cu cea a artei architecturale.
Scurt istoric
Plaiul Prahovei vechea denumire data poienii ce se ntindea de-a lungul vii Prahovei, de la rul Izvor pn la Predeal (25 km). Din cauza strmtorilor de la capete, Plaiul era nelocuit.
Sinaia lund o mare dezvoltare fa de celelalte componente ale sale, n 1884 are loc scindarea comunei: comuna urban Sinaia pe actualul teritoriu i comuna rural Predeal cuprinznd Poiana apului, Buteni, Azuga i Predealul. n anul 1901, fiind reedina de var a Casei Regale, Sinaia a fost conceputa de Eforie ca o staiune de lux pentru vacane, punnd la dispoziia vilegiaturitilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii i 60 case rneti, dou cazinouri, bi de hidroterapie, o grdin zoologic, trsuri pentru plimbri, 3 centre cu cai de clrie, manej i coal de clrie, restaurante, berrii, cofetrii i magazine, un parc de promenad i era supranumit "Perla Carpailor". Dezvoltarea oraului Sinaia ca staiune turistic a luat amploare ncepnd cu a doua jumtate a secolului al XIX-lea, odat cu construirea oselei Sinaia - Brasov (1847), a cii ferate Bucureti - Sinaia (1879), i, mai ales, a castelului Pele, care a transformat Sinaia ntr-un centru al vieii politice i o zon rezidenial privilegiat. n ora a fost construit un numr mare de reedine private, amplasate n zone pitoreti i beneficiind de o arhitectur deosebi-
t.
Dotrile de patrimoniu muzeistic i arhitectural al oraului Sinaia se situeaz la un nivel de excepie. Mnstirea Sinaia, ctitorie a sptarului Mihail Cantacuzino, dateaz din anul 1695. Odat cu ridicarea mnstirii, aezarea a nceput s se formeze, prelund numele de Sinaia. ntre anii 1875 - 1883, este construit Castelul Pele, devenit la vremea respectiv, reedina de var a familiei lui Carol I, primul rege al Romniei. Staiunea Sinaia deine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localitii i de activitatea unor personaliti culturale care au trit i creat aici.
Aezare geografic
Staiunea este situat la o altitudine cuprins ntre 798 i 1055 m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vii rului Prahova. Poalele mpdurite ale munilor Furnica, Zgarbura, Colii lui Barbe i Culmea Izvorului ncadreaz staiunea ntr-o frumoas scen verde.
Clima
Este specific, de culoar montan de joas altitudine, temperatura medie anual +8ْ Celsius. Temperatura medie n luna iunie: +15ْC Celsius. Temperatura medie n luna ianuarie: -4ْC Celsius. Verile sunt rcoroase, iar n prima parte a sezonului, foarte ploioase. Iernile sunt relative blnde, cu zpad abundent. Media precipitaiilor anuale este de 900 mm, cu un maxim nregistrat n luna iulie (173 mm).
Minimum de precipitaii i de nebulozitate se remarc n lunile septembrie (55 mm) i februarie (40 mm). Stratul de zpad se instaleaz uniform ncepnd, de obicei, din luna noiembrie i se retrage n intervalul martie-aprilie, uneori la nceputul lunii mai. grosimea acestuia variaz ntre 20 cm i 3 metri n zonele de altitudine.
Acces
La o distan de 123 km de Bucureti, 106 km de Aeroportul Internaional Henri Coad (Bucureti) i 37 km de Braov, Sinaia este situat de-a lungul DN1, benediciind i de ci ferate de acces.