Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel

Selectează destinaţia
Cazari Gastronomie Servicii Timp liber, Distractie Informatii utile Multimedia/Webcam Harta orasului Cautare rapida
Informaii generale
INFORMAII GENERALE DESPRE PREDEAL
 
Descriere
Ora n centrul Romniei (judeul Braov), situat ntre izvoarele rurilor Prahova i Timi, n pasul Predeal, la poalele nord-estice ale Munilor Bucegi (Carpaii Meridionali), i cele nord-vestice ale Munilor Baiu (Carpaii Orientali), la o altitudine ntre 1040 si 1110 m, la 25 de km sud de municipiul Brasov, la 147 de km de capitala Romniei, cu o populaie de 7949 locuitori (la 1 iulie 1991).
Staiune de odihn de importan national, accesibil n toate anotimpurile, Predealul este un cunoscut centru al sporturilor de iarn. Are un climat montan tonic-stimulativ, cu veri rcoroase (temperatura medie n iulie este de 15C) i ierni friguroase (media lunii ianuarie este sub -5C). Temperatura medie anual este de 5C i media precipitaiilor de 1000 mm anual. Stratul de zpad dureaz peste 100 de zile anual. Aerul curat, fr praf i ali ageni alergici, bogat n ozon i radiaii ultraviolete, atmosfera ionizat i presiunea relativ sczut a aerului sunt principalii factori de cur recomandai n tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slbite, pentru recuperarea ulterioar a suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamantul tulburrilor endocrine i a problemelor de cretere a copiilor.
Staiunea dispune de multe hoteluri i vile moderne, dar cazarea se poate face i n case private. De remarcat sunt i numeroasele posibiliti de amuzament, sporturile de iarna i excursiile la cabanele montane din apropiere (Trei Brazi - la altitudinea de 1128 m, Clbucet Sosire - 1050 m, Clbucet Plecare - 1450 m, Grbova - 1350 m, Piatra Mare - 1630 m, Susai - 1350 m, Poiana Secuilor - 1070 m, etc.) sau mai deprtate, de pe cretele Bucegilor. Staiunea dispune de variate prtii de schi: Clbucet - luminat noaptea, teleschi i Cioplea.
                                     
Scurt istoric
Urmele istorice ale acestei aezri sunt pe ct de sporadice, pe att de ndeprtate n timp. C a existat aici o strveche aezare preistoric nu poate fi negat, dei s-au fcut mai puine lucrri arheologice dect n alte zone istorice. Prima meniune documentar a denumirii de Predeal apare n scrisoarea voievodului Constantin Brncoveanu, din 26 februarie 1705 ctre jupan Andreas-marele jude al cetii Braovului - n legtur cu un transport de marf i conine urmtorul pasaj: "S pohteti dumneata pe comandantul den Braov ca s dea civa neami ajutor, s vie postavul pn la hotarul Tatar, adec pan la Predeal ca s n'aib postavul vreo ztniceala." Pasul Predeal a fost folosit pentru prima dat la trecerea de oti n Ardeal n anul 1611, cnd, disperai de prigoana lui Gabriel Bathory - principele Ardealului - saii braoveni l cheam n ajutor pe domnitorul muntean Radu erban.
                                     
Aezare geografic
Predealul situat pe Valea Prahovei lng trectoarea cu acelai nume din Carpaii Meridionali, aflat la altitudinea de 1.060 m, fiind cea mai important trectoare ntre Muntenia i Transilvania, n acelai timp una din legturile dintre Budapesta, capitala Ungariei, i Bucureti, capitala Romniei. Prin Predeal trece Drumul Naional DN1 i o cale ferat electrificat pe dou sensuri. Oraul este delimitat de 5 masive: Postvarul, Piatra Mare, Bucegi, Baiului i Fetifoi. n trecut, aici a fost grania ntre Imperiul Austro-Ungar i Romnia. n timpul primului Rzboi Mondial aici s-au dat lupte grele.
 
Clima
Climatul este specific zonelor alpine, cu veri rcoroase (temperatura medie in iulie este de 15 grade C) i ierni friguroase (media lunii ianuarie este sub -5 grade). Temperatura medie anual este de 5 grade C i media precipitaiilor de 1000 mm anual. Stratul de zpad dureaz peste 100 de zile anual.
 
Acces
Statiunea Predeal se gsete la o distan de 121 km de Bucureti, la 62 de km spre NV de Ploieti (reedinta judeului Prahova) pe DN1, la 25 km de Sinaia i la 25 km de Brasov.
Transport cu avionul: Aeroportul Internaional Otopeni este cel mai mare aeroport din Romania i se afla lng Bucureti, la doar 160 Km de staiunea Poiana Braov. Transportul la / de la aeroport se poate face fie cu trenul, transfer privat sau maina nchiriat.