Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel

Selectează destinaţia
Cazari Gastronomie Servicii Timp liber, Distractie Evenimente Multimedia/Webcam Harta orasului Informatii utile Cautare rapida
Muzeul Primei Scoli Romanesti
Muzee si case memoriale
Brasov,
Piata Unirii 2-3
  0268 511 411
  
  

Prezentare generala

Muzeul Primei Scoli Romanesti

Prima Scoala Romaneasca, construita in 1495 pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse in anii 1760-1761. Intre 1557 si 1583 Diaconul Coresi tipareste aici 17 titluri in romana si slavona, pe hartie fabricata intr-o manufactura brasoveana.

Muzeul Primei Scoli Romanesti este compus din mai multe camere, si anume: Sala de clasa Anton Pann care aminteste nu numai de popasurile marelui povestitor Anton Pann, dar si de scoala veche, in jurul careia s-a fondat un focar de cultura, aici tiparindu-se cele dintai carti de cultura in limba romana, scriindu-se prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca, primul calendar almanah in literatura romana; Sala Diaconul Coresi ale carei exponate sunt: Cazania a II-a (Cartea romaneasca cu invatatura), Psaltirea, Sbornicul, Octoihul s.a.; Sala Cartea, factor de unitate nationala unde, cele peste 80 hrisoave domnesti, inscrise pe pergament si aurite, confirma permanentele legaturi intre tinuturile romanesti si, unde sunt expuse cele mai valoroase monumente de limba romana medievala printre care se numara: Biblia de la Bucuresti (1688), Cazania lui Varlaam (1643), Indreptarea legii de la Targoviste (1652), s.a. Sala Cartea si Carturarii brasoveni si copistii, traducatorii, creatorii de limba literara, muzica si arta, toti acestia sunt reprezentati aici prin cateva dintre valorile adapostite in arhiva istorica a muzeului printre care sunt: Omiliarul din veacurile XI-XII, Molitvelnicul popei Bratu, Parimiarul protopopului Vasile, alaturi de tablourile in ulei pe panza ale fondatorului liceului Andrei Saguna, precum si opereta Crai nou a lui Ciprian Porumbescu. Sala cu vatra- un mic colt etnografic reprezentat de vatra, icoane pe sticla si obiecte casnice amintind de caracterul sasesc al Scheiului in perioada medievala. Alaturi se afla, recent restaurat, Complexul muzeal din incinta bisericii Sf. Nicolae, care expune in cca 30 camere, valori menite sa confirme traditiile de cultura si arta pe care le-a inscris Scheii brasovului in patrimoniul national. Tematic sunt organizate aici expozitiile: Junii brasoveni, Scheii brasovului In pictura lui Stefan Mironescu, Muzeul Tudor Ciortea, Muzeul Ex libris, Muzeul Nicolae Titulescu, Muzeul Ion Colan, urmand a se organiza Muzeul Patrimoniului national si universala.

Program de vizitare:

Luni - Duminica: 09:00 - 17:00

Tarif:

Pret intreg: 5 RON (aprox. 1.42 EUR)

Pret redus: 3 RON (aprox. 0.9 EUR)