Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel

Selectează destinaţia
Cazari Gastronomie Servicii Timp liber, Distractie Evenimente Informatii oras Multimedia/Webcam Harta orasului

 

Amplasarea geografică. Glodeni este situat în nord-vestul Republicii Moldova, la 168 km de capitală, la 31 km spre vest de oraşul Bălţi şi la 36 km de calea ferată Bălţi, între oraşele Râşcani şi Făleşti.

 

Repere istorice. Oraşul Glodeni a fost înfiinţat la mijlocul sec. XVII iar prima atestare documentară datează din anul 1673. În a doua jumătate a sec. XX se profilează aspectul industrial al oraşului, când apar mai multe fabrici şi uzine, cum ar fi fabrica specializată în producerea uleiurilor eterice, fabrica de conserve şi fabrica de zahăr. În anul 1973, la 300 ani de la înfiinţarea Glodenilor, a fost lansată Stema oraşului, ea reprezintă un scut cu culorile tradiţionale ale heraldicii moldoveneşti – albastru, galben şi roşu, pe care sunt amplasate elementele de bază, relevante localităţii. În anul 1985 Glodeni s-a înfrăţit cu oraşul Şorgorod din Ucraina, iar în 1990 cu oraşul Botoşani din România, cu care menţine relaţii culturale. În prezent, oraşul, împreună cu întreg raionul Glodeni, se integrează în programul de creare a Euroregiunii „Prutul superior”.

 
Economia locală. În economia locală a oraşului Glodeni activează circa 600 agenţi economici, dintre care marea majoritate au sta-tut de persoane fizice. Principalii agenţi economici din localitate şi regiune sunt „Glodeni-Zahăr” S.A. cu capacitatea de prelucrare a 3.000 tone de sfeclă pe zi şi „Fabrica de conserve Glodeni” S.A. cu capacitatea de producere a 56 mii unităţi convenţionale de conserve. În afară de aceşti doi agenţi, în economia locală activează întreprinderea de stat pentru silvicultură, întreprinderea „Glodeni-reparaţii”, combinatul de panificaţie, etc. De asemenea în oraş există un hotel, 29 unităţi de comerţ cu amănuntul, 2 pieţe, 10 unităţi de deservire socială, 3 filiale ale băncilor comerciale, una a companiilor de asigurare şi 5 centre de consultanţă juridică. Oraşul Glodeni este un centru de prelucrare a producţiei agricole din raion. Regiunea este specializată în creşterea culturilor cerealiere, fructelor, legumelor, tutunului, sfeclei de zahăr.