Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel

Selectează destinaţia
Cazări Gastronomie Servicii Timp liber, Distracţie Evenimente Info Chişinău Multimedia/Livecam Harta oraşului
UNICEF în Moldova
UNICEF
Chişinău str. 31 august 1989, nr. 131
  
  
  www.unicef.org/moldova/ro/

Prezentare generala

UNICEF (United Nation’s International Children Fund) se traduce ca Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii. Această organizaţie internaţională are la activ 62 de ani, fiind fondată în 1946,  imediat după al doilea Război Mondial. Cu peste 126 de oficii în lumea întreagă, UNICEF este considerată astăzi cea mai importantă organizaţie pentru protecţia drepturilor copiilor din lume. Scopul nostru de bază este să asigurăm o viaţă demnă şi protejată fiecărui copil, indiferent de rasă, apartenenţă religioasă sau statut social. Noi îi încurajăm pe copii şi tineri să vorbească despre problemele lor şi îi ajutăm ca vocea lor să fie auzită la cel mai înalt nivel, prin finanţare şi politici adecvate. UNICEF, împreună cu Guvernele ţărilor în care se află,  creează politici, finanţează reforme sociale şi aduce  schimbarea în cele mai diverse domenii. În Republica Moldova, UNICEF activează din 1995. 

 

Cooperarea dintre UNICEF Moldova şi Guvern s-a focusat pe câteva domenii importante: sănătatea mamei şi a copilului, imunizările, reforma în sănătate, politicile de protecţie a copilului, crearea modelelor noi de servicii sociale pentru copii, accesul tinerilor la serviciile medicale şi informaţie. Toate activităţile se desfăşoară în cadrul a  patru mari programe:

 • Protecţia Copilului
 • HIV/SIDA şi adolescenţii vulnerabili
 • Accesul echitabil la servicii de calitate
 • Politica socială şi drepturile copilului

UNICEF împreună cu Guvernul, organizaţiile locale şi internaţionale, instituţiile mass-media, copiii şi tinerii conlucrează în următoarele direcţii:

 • Promovează politici viabile în beneficiul copiilor;
 • Finanţează programe inovaţionale de îngrijire şi protecţie a copiilor;
 • Are grijă ca vocile copiilor şi tinerilor să fie auzite.

Programul pe ţară al UNICEF, pentru anii 2007-2011  are drept scop consolidarea capacităţii Guvernului pentru a realiza drepturile copiilor şi a femeilor, în special a celor  excluşi de societate. Accentul acestui prorgam se pune pe protejarea copiilor de violenţă, abuz, neglijare şi lipsa unui mediu familial. De asemenea, în aceşti 4 ani ne-am propus să prevenim răspândirea HIV/SIDA în rândurile adolescenţilor vulnerabili, să asigurăm copiilor acces echitabil la serviciile de calitate în învăţământul preşcolar şi să oferim educaţie de bază pentru copiii marginalizaţi.

 

Programul are drept scop realizarea următoarelor rezultate de bază:

 
 1.  O scădere cu 30% a numărului de copii instituţionalizaţi;
 2.  O scădere cu 50% a numărului total de copii aflaţi în detenţie;
 3.  Acces la informaţie şi servicii de calitate pentru 80% din adolescenţii vulnerabili, cu scopul de a reduce vulnerabilitatea lor faţă de  HIV/SIDA;
 4. Orientarea eforturilor naţionale de eradicare a sărăciei şi a excluderii sociale spre cei mai vulnerabili copii;
 5.  Acces la servicii medicale de bază de bună calitate pentru toţi copii, în special cei mai vulnerabili;
 6.  Acces la programe de îngrijire şi educaţie timpurie şi la educaţie de bază de calitate pentru toţi copii, în special cei mai vulnerabili;
 7. O creştere cu 20 %  a numărului de familii care aplică practici pozitive de îngrijire a copiilor.
 Lucrul nostru ar fi imposibil fără suportul financiar al donatorilor noştri din lumea întreagă. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt: Uniunea Europeană; Comitetele de ţară din: Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Franţa; Guvernele Olandei, Irlandei, Suediei, Elveţiei şi Canadei; Fondul pentru Ajutoare al Statelor Unite (USAID). 
 

Sursa: http://www.unicef.org/moldova/ro/aboutus.html