Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Bucătărie și Băuturi

Bucătărie și Băuturi

Moldova este o țară îmbelșugată cu sol fertil și însorită, cu oameni harnici și grijulii. Natura Moldovei este foarte darnică în struguri, fructe, legume, produse din carne și lapte, cereale, care și-au găsit loc în bucătăria națională. Solurile bogate în cernoziom, dar și tehnologiile agricole tradiționale, favorizează cultivarea unei mari diversități de produse primare pure.
 
Bucătăria moldovenească a influențat mult bucătăriile tradiționale ale altor popoare de pe teritoriul ei, și în același timp s-a completat cu elemente din cea ucraineană, bulgară, gagauză, rusă, iar în secolele trecute din bucătăriile grecească și turcească.
 
Tradiționale pentru bucătăria autohtonă sunt bucatele pregătite din cele mai variate legume: roșii, ardei, vinete, varză albă, fasole, ceapă, usturoi, praz etc. Legumele sunt folosite la pregătirea salatelor și sosurilor, ele sunt coapte, înabușite, murate, sărate sau marinate, obținându-se astfel adevarate opere de artă culinară. Un colorit specific redă bucătăriei tradiționale o diversitate mare de bucate din porumb și făină de porumb: crupe, copturi, supe, fulgi, băuturi nealcoolice, etc. Mai cunoscută este mămăliga – un terci din făina de porumb cu gust fin și delicios. Mămăliga este servită cu jumari, fripturi, brinză, smântâna etc.
 
În bucătăria moldovenească un rol aparte le revine produselor din carne, în special la pregătirea bucatelor calde, dar și aperitivelor. Este populară zama de pui, borș, tocană, friptură și costiță din carne de porc, mici din carne de vită, mangea din carne de berbec. Multe bucate din carne și pește sunt preparate la grătar deasupra cărbunelui de lemn încins. Produsele astfel pregătite sunt de obicei anterior marinate.
 
Nici o sărbătoare tradițională nu se petrece fără sarmale, răcituri, taiței cu carne de pasare etc. Masa de sărbătoare în Moldova este cu gust împodobită cu bucate delicioase din făina de griu: prajiței, copturi, învârtite, plăcinte, sarailii cu fructe, legume, nuci etc.
 
În diferite zone ale Moldovei predomină bucătăria locală: în zonele de est, ucrainenii preferă renumitele borșuri, la sud, bulgarii vă pot servi cu un sos tradițional – mangea din pui, iar gagauzii – cu sorpa, o supă din carne de berbec, pregatită cu multe mirodenii, în comunitațile de ruși, sunt populare pelmeni – un soi de colțunași cu carne, etc.
 
În bucătăria moldovenească sunt servite o gamă variată de băuturi tradiționale: compoturi, sucuri din fructe, dar și băuturi tari: vinuri, divinuri, brendi, țuica, etc.
 
Viticultura în Moldova are tradiții multiseculare. Celebrele vinuri moldovenești sunt cunoscute și apreciate departe peste hotarele țării. Ele pot fi seci, pentru desert sau tari, pot avea un buchet variat de arome și nuanțe cromatice. La pregătirea vinurilor sunt folosite soiuri europene: Sovignon, Cabernet, Muscat etc., dar și cele moldovenești: Feteasca, Rara neagră, Moldova etc.
 
Băuturile tari: rachiurile, brendy și divinurile sunt pregătite după tehnologiile tradiționale.
 
În vinăriile Moldovei pot fi organizate vizite pentru degustarea vinurilor.