Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Simbolurile de stat

Simbolurile de stat

Stema de Stat a R.Moldova (Regulamentul cu privire la Stema de Stat a fost aprobat prin Legea nr.337-XII din 3 noiembrie 1990, Vestile nr. 11/267, 1990) reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatica roşie, în cea inferioară – albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar in stânga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sunt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur (acvila crucială) şi ţinând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în stânga un sceptru de aur.

Drapelul de Stat al R.Moldova (Regulamentul cu privire la Drapelul de Stat a fost aprobat prin Hotarirea Parlamentului nr. 17-XII din 12 mai 1990, Vestile nr.5/93, 1990) – Tricolorul – este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii. Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – reprezintă o pânză dreptunghiulară, formată din trei fâşii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roşu. În centru, pe fâşia de culoare galbenă este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova. Proporţia dintre lăţimea Stemei şi lungimea Drapelului este de 1:5, proporţia dintre lăţimea şi lungimea Drapelului – de 1:2.

Imnul de Stat al R.Moldova (Aprobat prin Legea cu privire la Imnul de Stat nr.571-XIII din 22 iulie 1995) este cântecul "Limba noastră", versuri de Alexei MATEEVICI (strofele 1, 2, 5, 8, 12), muzica de Alexandru CRISTEA, aranjament de Valentin DINGA.

ascultaţi imnul aici