Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Sistemul politic şi economic

Sistemul politic şi economic

Preşedintele Republicii Moldova - este şeful statului şi este ales de Parlament prin vot secret.

Parlamentul - este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului. Parlamentul este compus din 101 deputaţi.

Guvernul - asigură realizarea politicii interne  şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.


Simbolurile statului.

Drapel - Drapelul de Stat al Republicii Moldova este tricolor: Culorile sunt dispuse vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu.
În centru pe fâşia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova.


Stema - Stema de Stat a Republicii Moldova reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatică roşie, în cea inferioară - albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancant în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună conturată. Toate elementele reprezentate în scut sunt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur (acvila cruciată) şi tinând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stângă un sceptru de aur.