Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Cultura

Cultura

Cultura Republicii Moldova - este cultura statului Moldovenesc, mai târziu Basarabiei şi Moldovei de pe Prut, Republicii Autonome Sovietice Socialiste, Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Republicii Moldovei independente.

Cultura Moldovei este legată cu diferite naţionalităţi, care trăiau şi mai trăiesc pe teritoriul susmenţionat, cu limba vorbită pe teritoriul Moldovei. Cultura Moldovei stă aproape cât cu cultura Ronâniei, Ucrainei şi Rusiei, atât şi cu cultura altor state vecine. Republica Moldova este o ţară europeană cu o îndelungată istorie, populată preponderent de moldoveni (români), dar şi de diverse minorităţi precum ucraineni, bulgari, găgăuzi, ruşi, evrei, germani, cehi etc. Aici s-au păstrat multe tradiţii multiseculare care se regăsesc şi în jumătatea vestică a Moldovei şi în restul României, cu elemente comune popoarelor creştine din estul Europei.

Moldovenii se mândresc cu faptul că fiecare oaspete este primit cu o deosebită căldură. Gospodarul casei întotdeauna va găsi pentru el un pahar de vin bun moldovenesc, iar gospodina - cele mai alese bucate. Oaspeţii sunt, de obicei, invitaţi în „Casa Mare”, o odaie tradiţională în fiecare casă, unde se petrec toate sărbătorile. Sărbători în Moldova sunt multe şi variate. La ele poate participa oricine.

Sărbătorile de iarnă, de exemplu, sunt însoţite de colinzi, hăituri, scenete teatralizate ale copiilor şi maturilor de la casă la casă, vestind cu bucurie sosirea unui An Nou. Toţi asteaptă cu nerăbdare venirea lui Moş Craciun cu sania sa plină de daruri. De obicei, copii se pregătesc minuţios pentru această întâlnire: îşi pregătesc diferite costume, măşti, montează scenete teatralizate. În această perioadă sărbătorile calendarului agricol tradiţional se suprapun cu cele creştine, legate de Naşterea lui Hristos - Crăciunul. O sărbătoare tradiţională românească este "Mărţişorul" - simbolul primăverii. În luna martie toată lumea îşi pune la piept două fire împletite - roşii şi albe, care semnifică renaşterea naturii.

Primăvara este serbat Paştele - sărbătoarea religioasă cea mai importantă a creştinilor ortodocşi. Oamenii se pregătesc din timp pentru a împodobi masa cu cele mai bogate bucate şi vinuri, ouă încondeiate tradiţionale şi cozonaci. Ouale de Paşti încondeiate au devenit opere artizanale cunoscute departe peste hotarele Moldovei.

Multe evenimente tradiţionale moldoveneşti reprezintă un amalgam de elemente caracteristice calendarului agricol, păstoresc, religios şi civil, amestec, care în Moldova s-a transformat într-un permanent izvor de bunavoinţă, căldură şi ospitalitate.

Oaspeţii Moldovei în timpul sărbătorilor pot participa la un şir de evenimente culturale: concerte („Mărţişor”, „Cireşar”, „Vă invită Maria Biesu” etc.), teatre („Bitei” etc.), parade şi manifestări de masa de Ziua Independenţei, „Limba Noastră”, hramurile oraşelor şi satelor etc. Zilele roadei sunt marcate în orasele şi satele noastre prin iarmaroace tradiţionale. În timpul acestor evenimente turiştii străini pot cunoaşte îndeaproape folclorul, costumele tradiţionale, piesele de artizanat, etc. Apar multe tradiţii cu caracter familiar: cumetriile, nunţile, petrecerile etc., care în sate s-au transformat în adevărate spectacole cu mulţi oaspeti şi daruri.

Tradiţionale în Moldova sunt şezătorile în zilele de iarnă cu cântece de lăutari şi dansuri. Se zice[formulare evazivă] că orice oaspete în Moldova este şi prieten. Exista extrem de multe similaritaţi intre sarbatorile din Moldova si cele din România, fiind considerate identice