Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Telefonia şi internetul

Telefonia şi internetul

Autoritatea publică care reglementează activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice şi al tehnologiei informaţiei este Agenția națională pentru reglementare în comunicații electronice și tehnologia informației (ANRCETI).

Telefonie mobilă. În Moldova activează trei furnizori autorizați de telefonie mobilă : doi în standartul GSM — Orange, Moldcell și unu în standartul CDMA - Unité. Încă un furnizor neautorizat activează pe teritoriul Transnistriei — Interdnestrcom. Rata de penetrare a telefoniei mobile în a.2009 a fost înregistrată de 78,1 % sau 2 785 000 de abonați (fără Transnistria).

Dacă doriţi să procuraţi un număr SIM de mobil preplătit acest preţ variază de la 3-5 euro.

Telefonie fixă. În piața de telefonie fixă activează — Moldtelecom, Arax, StarNet, Calea Ferată din Moldova, Sicres și alții, unde rata pieței, în funcția de numărul de abonați a companiei Moldtelecom este de 98 %.

Internet. Cei mai mari provaideri de Internet — Moldtelecom (71,5%), StarNet (15,5%), SunCommunication (4,4%) - unde % arată ponderea operatorilor pe piața serviciilor în bandă largă în funcție de numărul de abonați. În 2009 ponderea valorii adăugate brute a sectorului TIC în PIB-ul țării este de 9,37 %.

Puteţi deasemenea să utilizaţi reţelele WiFi care sunt prezente mai ales în parcurile publice (gratis) şi în majoritatea localurilor cu un flux mare de vizitatori.