Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Siguranţa

Siguranţa

Siguranţa şi securitatea. Deşi nu au existat incidente teroriste sau ameninţări teroriste, un eveniment încă neelucidat din octombrie 2009 ar putea arăta ca un atentat. Ar trebui să fiţi vigilenţi şi pe stradă, uneori poliţia vă va cere să vă identificaţi şi deaceea trebuie să aveţi mereu cu d-stră paşaportul de călătorie sau mai bine - o copie a acestuia. 

 
Un regim separatist controlează regiunea Transnistria, la est de râul Nistru. Fiţi atenţi atunci când vizitaţi sau treceţi Transnistria, organele de poliţie nu pot fi în măsură să vă  ajute dacă întâmpinaţi dificultăţi. Există multe puncte de control de-a lungul drumurilor care duc spre intrarea şi ieşirea din Transnistria. Fotografierea punctelor de control, facilităţilor militare, forţelor de securitate este interzisă. 
 
În timp ce poliţia din Moldova sunt de multe ori oferă ajutor şi asistenţă la nevoie, cunoaştem cazuri cînd uneori străinii sunt hărţuiţi sau extorcaţi de bani. Dacă un funcţionar va cere mită, contactaţi ambasada d-stră şi încercaţi să obţineţi numele, titlul. 
 
Criminalitatea. Cei mai mulţi călători în Moldova se bucură de un sejur placuta şi sigur. Ocazional, călătorii devin victime ale criminalităţii, de obicei mici furturi, dar, uneori fraude mai grave. Turiştii străini practic nu înregistrează violenţă fizică sau agresiuni sexuale. Ar trebui să fiţi atenţi mai ales cu obiectele de valoare în hotele, locuri publice, la fel ca şi în orice oraş mare unde lumea criminală este mai dezvoltată. 

Aveţi grijă atunci când folosiţi ATM-urile din Moldova. Unii turişti au raportat accese neautorizate la conturile lor după utilizarea ATM-uri. Ei au raportat, de asemenea furturi ale codului PIN la ATM-uri din Republica Moldova prin camere video ascunse. Cel mai bine să folosiţi bancomatele doar din locuri luminate sau în apropierea băncilor.

Turiştii care folosesc serviciul poştal din Moldova, uneori, raportează că coletele internaţionale şi pachetele poştale sunt uneori deschise sau furate. Trimiteţi corespondenţă doar prin poşta recomandată. 

În multe pieţe publice sau chiar magazine puteţi găsi bunuri contrafăcute sau piratate. Comercializarea acestor produse este ilegală conform legislaţiei locale. Dacă aveţi suspiciuni sau dacă bunurile vi se par suspecte mai bine nu le cumpăraţi.

Pentru orice situaţie de urgenţă anunţaţi poliţia la 902.