Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Televiziunea

Televiziunea

Teleradio Moldova este compania publică de televiziune care transmite postul de televiziune Moldova 1. Postul difuzează emisiuni sociale, buletine de ştiri în limbile română şi rusă şi emisiuni de divertisment şi actualitate. "2 plus" (română) şi ORT Moldova (rusă), televiziunea naţională din Rusia, se bucură de difuzare naţională prin eter, acoperind 89% şi, respectiv, 96% din teritoriul Republicii Moldova. Spre deosebire de „2 plus”, „ORT Moldova” produce şi buletine de ştiri locale în limbile română şi rusă.

 
TVC21, lansat în 1994, este un post TV moldovenesc de limbă rusă care transmite săptămânal două emisiuni în limba română: "Bună dimineaţa, Chişinău!" (din 25 iulie, 1998) şi Casino Muzical (din 1 octombrie, 2006), ambele realizate de Honestas TV Studio. Director - Silvia Bodiu (Caloianu).
 
În 1997 este lansat la Chişinău postul de televiziune privat NIT TV (Noile idei televizate) cu emisie aproape exclusivă in limba rusă şi apropiat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Ca urmare a ajungerii PCRM la putere în anul 2001, NIT TV reuseste ca pana in anul 2005 să obţină de la CCA (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) frecvente de emisie prin eter, astfel incât, în prezent este recepţionat liber si gratuit pe aproape întreg teritoriul republicii.
 
ProTV Chişinău, lansat la sfârşitul lui 1999 emite în eter pe raza oraşelor Chişinău, Bălţi, Cahul, Varniţa, Anenii Noi şi suburbii, precum şi prin reţelele de cablu în toată ţara. Retransmite programele postului omonim din Bucureşti, dar creează şi emisiuni proprii (buletine de ştiri locale, emisiunea „În profunzime” cu Lorena Bogza, „VIP Magazin”, „Autoexpert”). Potrivit barometrului Opinia, Pro TV Chişinău este cel mai bun post de televiziune din Moldova în perioada 2002-2006. ProTV Chişinău impreuna cu NIT TV sunt singurele televiziuni din dreapta Nistrului prezente pe retelele de cablu din Transnistria.
 
În 2002 este fondat RIF TV, care avea sa devina mai tarziu N4, post de televiziune cu emisie aproape inegrala in limba rusa, care acopera in prezent aproximativ 70% din teritoriul Republicii Moldova.
 
Tot în 2002 este înfiinţat si EuTV Chişinău. Postul a fost înfiinţat în anul 2002 ca un post public în proprietatea municipalităţii Chişinău şi a fost privatizat în 2007, fiind cumpărat de Igor Boldureanu. EUTV a ajuns la începutul anului 2009, sa fie în incapacitate de plată, astfel s-a ajuns să se renunţe la redacţia de ştiri, pentru moment difuzându-se doar filme artistice dublate în limba rusă şi subtitrate în limba română. Trebuie precizat că în acest moment EUTV are acoperire pentru 50-60% din teritoriu şi drepturi de emisie care i-ar putea asigura un procent de 70-75% acoperire din republică.
 
La 1 martie 2006, a fost lansat canalul TV7, care retransmite preponderent emisiunile postului rus NTV, dar produce şi propriile programe informative şi analitice: „Astăzi în Moldova” (în rusă), „Cotidian” (în română), „Cotidian Exclusive” (în română), „Vedete cu şorţ” (în română) şi prognoza meteo (în română şi rusă). Programul poate fi recepţionat prin toate reţelele de cablu din capitală.
 

Ar mai fi de menţionat Muz-TV Moldova, care are tot mai multe programe localizate pentru Moldova. Sorin Bucătaru, director de programe la această televiziune, spune că a acceptat poziţia pe care o ocupă numai când şi-a dat seama că ruşii de la centru înţeleg şi ei necesitatea localizării.

Piaţa de cablu din Moldova este dominată de operatorul Sun TV, care transmite în pachetele sale, în afara televiziunilor cu flux local, şi posturi din România ca : TVR 1, PRO TV, Realitatea TV, Naţional TV, Prima TV, Acasă TV, Kiss TV, N24, TeleSport, Minimax, Favorit, HBO, AXN dar şi canalele Viasat History, Discovery, National Geographic Channel şi Animal Planet dublate în rusă cu titrare în română.

La începutul anului 2010 televiziunea locală cunoaşte o experienţă inedită - lansarea a 2 posturi de televiziuni de ştiri: JurnalTV şi Publika.