Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Drumul vinului in Republica Moldova

Drumul vinului in Republica Moldova

Republica Moldova este o țară cu tradiții vinicole bogate, care au începutul în sec. X-VII î.e.n., cu toate că majoritatea istoricilor leagă apariția viticulturii în Moldova cu invazia Romana. Însa, alături de soiurile de poamă aduse de către coloniștii romani, în Moldova se cultivau soiurile grecești, care au nimerit aici din orașele-colonii de pe malul Mării Negre, și soiuri autohtone, unele din care s-au păstrat pâna în zilele noastre.

De pe podgoriile moldovenești se obțin roade bogate de struguri de masă, cu valoroase calități curativ-dietetice, precum și vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi. Fiecare oaspete poate aprecia, pe lângă vinuri din soiuri europene recunoscute, cum sunt Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote, și vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagră, Feteasca, Plavai. Denumirile acestor băuturi provin fie de la soiurile de vița de vie, fie de la numele unor vinării vestite de pe harta țării: Purcari, Cricova, Ciumai, Romanești, Cojușna, Mileștii Mici. Vinurile Moldovei s-au făcut cunoscute pe numeroase meridiane, fiind deopotrivă prețuite la mesele regale, în saloanele de lux și la expozitii.

După condițiile sale climaterice Republica Moldova este împarțită în 3 zone:

Zona centrală, sau zona Codrilor. Mai mult de 50% din viile Moldovei sunt acumulate în această regiune. Datorită reliefului deluros, plantațiile sunt protejate contra înghețului și secetei. Aici mai mult de 100 ani din soiurile Cabenet-Sauvignon și Merlot se produc vinuri roșii, cele mai bune din care nu cedează vestitelor Chateux Bordeaux, și de mai multe ori au câștigat competiții internaționale prestigioase.
În afara de acestea, aici se produc divinurile (brandy) și balsamuri.
În zona Codrilor se află și vestitele vinoteci moldovenești: Cricova, Brănești și Mileștii Mici, și binecunoscuta microzona Romanești, fosta fabrică privata de vinuri a dinastiei Romanov.

Zona de Sud-Est sau zona de Purcari, amplasată pe malul de est al Nistrului. Anume aici se află centrul de vinificație Purcari, care a fost colonia vinicolă germană și care producea vinuri de o finețe extraordinară Rousillon-Languedoc. La vinăria "Purcari", puteți descoperi misterul galeriilor subterane unde, în butoaiele franceze de stejar, sunt maturate vinurile de soi, precum şi vinurile de cupaj “Roşu de Purcari” şi “Negru de Purcari”. Galeriile vinăriei adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri de Purcari, printre care se numără exemplare care datează încă din  anul 1948.

Zona de Sud. Aici se cultivă soiuri franceze adaptate la condițiile locale: Pinot gris, muscat alb, Traminer roz, Gamay freux, Cabernet ș.a. De asemenea, zona de Sud este cunoscută prin vinurile roșii de calitate superioară, adeseori comparate cu cele din provincia franceză Bordeaux.
Pivoții vinificației din această zonă sunt Comrat, Taraclia, Ciumai și Trifești.

Zona de Nord. Această zonă este lipsită de plantații considerabile industriale. Tot ce se cultivă aici, se utilizează pentru producerea vinurilor brute pentru divinuri, vinuri speciale alcoolizate și parțial pentru producerea poamei de masă. Printre vinuri speciale produse în zona de nord a Moldovei putem menționa vinuri de tip Portwein, Madera, Heres și Marsala.

Vinurile si divinurile moldovenesti detin o multime de premii internationale, inclusiv prestigioasele "Сhardonnay du Monde" si "Challenge du Vin" (Franta), "Wine and Spirit Competition" si "Wine Challenge" (Marea Britanie), "Vinitaly" (Italia), "Mondial de Bruxelles" (Belgia).

Drumul Vinului vă va ajuta să cunoașteți cel mai bine Republica Moldova - unica țară de pe harta lumii, forma căreia îți amintește de un strugure de poamă!