Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Tradiţiile romilor

Tradiţiile romilor

Romii din Moldova au fost tot timpul o curiozitate pentru vizitatori datorită culturii şi stilului lor de viaţă. Cartierul ţigănesc din Soroca, Republica Moldova, este considerat „capitala neoficială a ţiganilor“, turiştii sînt încîntaţi de priveliştea oferită de casele etnicilor romi, stăpînii palatelor sînt plecaţi în marea majoritate peste graniţă.

Unul dintre cele mai interesante „puncte de atracţie turistică“, pe care le poate vizita orice împătimit romaşcan, în ale drumeţiei, l-ar putea reprezenta „Dealul ţiganilor“, aşezare istorică, aflată la 170 kilometri de capitala Republicii Moldova, Chişinău. Pe singura ridicătură importantă din oraş, ţiganii au reuşit să ridice, în doar cîţiva ani, un megalit de construcţii tipice acestei etnii, dar care contrastează vizibil cu tot ceea ce se află în jur, inclusv cu cetatea lui Ştefan cel Mare.

Casele respective, dacă pot fi numite aşa, reprezintă adevărate fortăreţe impozante, cu două sau trei etaje, uneori chiar mai mult, din granit, marmură, materiale scumpe din import, termopane, străjuite de statui uriaşe, reprezentînd imitaţii de animale sălbatice, iar, la fiecare intrare, coloane cilindrice, cu basoreliefuri, sprijină balcoanele de la etajele superioare. Istoric, acest adevărat oraş în oraş a apărut, totuşi, prin munca constructorilor aduşi din Rusia, special în acest scop şi, luat ca atare, reprezintă o atracţie pentru turişti.

Grandioasele locuinţe impresionează prin măreţia lor, adevărate palate, în adevăratul sens al cuvîntului, care sar în ochi de la distanţă. Culorile şi stilul sînt cam aceleaşi. Părerile celor care au trecut prin zonă sînt împărţite. Unii spun că opulenţa este dominată de un prost gust „rafinat“, fără a explica, însă, care este scopul pentru care au fost ridicate aceste edificii, cu ce bani, şi nici destinaţia lor. Localnicii, care denumesc imensele monumente „cuiburi de rîndunici“, cred că fiecare dintre cei care le deţin au dorit să se întreacă, în măreţie şi grandoare, „pe sine însuşi“, deoarece nu există rivalitate în zonă, poate doar la ... Viena.

Doar circa 5-6% dintre copii ţiganilor frecventează şcoala, iar limba vorbită este un fel de dialect de rromani, dar cu un puternic accent rusificat. Tot ca o curiozitate, maşinile de lux şi soţiile sînt aduse... de la Moscova. Printre cei de pe deal, există şi personalităţi, respectiv un reprezentant în Consiliul Local al oraşului Soroca, pe listele comuniştilor, Robert Cerari, precum şi baronul ţiganilor din CSI, Artur Cerari. Pînă la urmă, indiferent de părerile celor care au ajuns să vadă „Dealul ţiganilor“, acesta a fost inclus pe listele de obiective demne de vizitat, ale unor companii moldovene de turism.