Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Festivalul internațional pentru pian și orchestră « Nopțile Pianistice din Moldova »

Festivalul internațional pentru pian și orchestră « Nopțile Pianistice din Moldova »

Festivalul internațional pentru pian și orchestră « Nopțile Pianistice din Moldova » a fost creat în anul 2003 la inițiativa Ambasadei Franței și Alianței Franceze din Moldova, în parteneriat cu Festivalul omonim din Aix en Provence, organizat de către profesorul de pian, Michel BOURDONCLE, pianist de renume internațional. 

Un eveniment major al agendei culturale din Moldova 

Destinat lucrărilor pentru pian, clavecin și orchestră, festivalul a devenit rapid un eveniment major în agenda culturală a Moldovei, care în fiecare ediție reunește o mulțime de spectatori propunându-le un program deseori inedit în Moldova, interpretat de pianiști recunoscuți și apreciați pe plan internațional : Germanii Konstantin LIFSCHITZ și Sofja GULBADAMOVA, Canadianul Son DANG THAI, Francezul Cyril HUVE, Michel BOURDONCLE, Laure FAVRE-KAHN, Vanessa WAGNER,Michel DALBERTO, Jean-Luc ANDRE și alții, Olandezul Daniel WAYENBERG, Românii Horia MIHAIL și Andrei LICARET,Italianul Alessandro COMMELLATO, Rușii Alexei NABIOULIN și Evghenii MIHAILOV, cât și cei mai buni pianiști moldoveni, Stanislav JAR, Maria SUMAREVA, Ecaterina BARANOVA, Vitalie GAVRUC, Serghei KONSTANTINOV etc.

Lucrările interpretate sunt organizate în jurul unor seri tematice : « uvertura franceză », « școala romantică germană », « 3 secole de concerte franceze », « seara spaniol-americană », « seara de muzică rusă », « Bach și fiii săi », etc.
Festivalul est un mijloc pentru promovarea repertoriului francez clasic și contemporan, care, în afară de câteva lucrări cheie, este rareori interpretat în Moldova și în regiune.
Astfel, publicul a avut ocazia să descopere pe parcursul edițiilor, în « premieră » absolută, lucrări ale lui Jean FRANCAIX,Albert ROUSSEL, Camille SAINT-SAENS, François Adrien BOIELDIEU, Darius MILHAUD, César FRANCK, Maurice RAVEL și alți compozitori francezi.

Din Moldova spre Marea Neagra

Începând cu 2009, succesul Festivalului a trecut de frontierele naționale și a integrat o nouă dimensiune regională.

Este pentru prima dată când un concert a fost organizat în Ucraina, în parteneriat cu Alianța Franceză din Odessa.Festivalul a devenit astfel « Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră ».

O editie 2010 exceptionala 

Ediția din 2010, a 8-a de la crearea festivalului, va fi, datorită partenerilor strategici ai Alianței Franceze și cu susținerea CulturesFrance, cea mai bogată ediție organizată vreodată.

 

Vor fi prezentate șase concerte la Chișinău, Tiraspol și Odessa.

 

Două concerte, unul la Chișinău, altul la Tiraspol, vor reuni pe aceeași scenă muzicieni ai Orchestrei simfonice din Tiraspol și ai Orchestrei de Cameră din Chișinău, sub conducerea marelui maestru francez de origine rusă, Director artistic al Festivalului Păcii în Franța, Misha KATZ.

În cele două seri excepționale, muzica franceză - Hector BERLIOZ, Camille SAINT-SAENS, Paul DUKAS și Maurice RAVEL – va fi plasată în serviciul voinței Franței de a consolida încrederea și dialogul între cele două maluri ale Nistrului, prin apropierea culturală între oameni.
Aniversările importante ale anului 2010 sunt, de asemenea, în centrul atenției.
O seară specială CEAIKOVSKI va marca aniversarea 170 de la nașterea marelui compozitor rus și, bineînțeles, anul CHOPIN, cu un concert în jurul lucrărilor compozitorului polonez și ale lui SCHUMANN.
În total, 16 soliști din Franța, Germania, România, Moldova, Ucraina, Statele Unite, Bielorusia, vor concerta pe scenă alături de Orchestra din Odessa, Chișinău și Tiraspol, conduși de Maeștrii Didier TALPAIN, Valentin DONI și Misha KATZ.