Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Despre Moldova


Ethno Jazz Festival 2010

Ethno Jazz Festival 2010

 Shahab Tolouie aparţine grupului de muzicieni care-şi capătă inspiraţia din muzica traditională a ţării natale. Pentru Shahab, acest lucru înseamnă îmbinarea muzicii tradiţionale persane cu flamenco tradiţional spaniol.

Interesele lui au variat de la chitara electrică şi unele genuri de muzică modernă, cum ar fi jazz-ul şi rock-ul, la instrumentele tradiţionale persane, studierea  muzicii derviş şi o apreciere de sunete unice, diferite de muzică tradiţională din diverse regiuni ale Iranului.
În timp ce această vastă experienţă muzicală i-a format un gust si respect pentru mai multe şi diferite stiluri, în curând călătoria sa muzicala a început să-l ducă personal şi profesional înapoi la o carieră în muzica acustică cu adânci rădăcini Persane.Shahab a fost foarte norocos să aibă  posibilitatea de a-şi  extinde cunoştinţele sale şi de a-şi dezvolta talentul prin contact cu unii dintre cei mai recunoscuţi maeştri iranieni. Unul dintre aceşti mentori a fost legendarul compozitor şi cântăreţ iranian de muzică tradiţională Master Shahram Nazeri. Această influenţă intensă nu a diminuat interesul său în flamenco, cu toate acestea, a continuat să crească şi să-l afecteze profund, până la punctul în care, în urma absolvirii liceului, 
el a plecat la Sevilla, Spania. Acolo el a absolvit cursul de maestru de flamenco, atingând cel mai înalt nivel de realizare, "NIVEL Alto".
Reîntors din Spania, Shahab a fost recunoscut de către "Casa de Muzica din Iran"  ca fiind unul dintre cei mai buni chitariştii iranieni. El era acasă, cu onoruri şi premii, dar şi mai important, binecuvântat cu cunoştinţe suplimentare şi experienţă, care l-au inspirat la o nouă capacitate de pătrundere în esenţă şi idei luminoase. Acum el era capabil să recunoască importantele asemănări şi diferenţe, subtile şi esenţiale, între muzica persană şi spaniolă.  Fuziunea de flamenco si muzică persană au devenit obiectivul lui şi acum defineşte stilul lui distinct "Ethno Flamenco". 
Ca un multi- instrumentist, Shahab include în compoziţiile sale, diferite instrumente tradiţionale, cum ar fi laud, mandolă, daf, dammam, împreună cu chitara flamenco. Cu toate acestea, instrumentul cel mai important este vocea lui puternică şi dinamică, cu o aromă de o bogăţie deosebită tipică estică. Combinată cu modul lui unic de a cânta, vocea lui este o parte esenţială şi foarte expresivă a prezentării lui muzicale.

Tomas Reindl - percuţionist, compozitor a început cariera sa profesională ca un baterist de rock, dar mai târziu a preferat percuţiile etnice şi jazz. Tomas Reindl a studiat percuţia la Conservatorul de la Pilsen cu percuţionistul de jazz Ivan Audes; în India a studiat tabla cu extraordinarul muzicant Mata Prasad Mishra şi cu Sanju Sahai; tobele arabe cu Hearn Gadbois din New York , şi acum, posedă variate instrumente etnice de percuţie ca tabla indiană, tobele arabe şi africane, didjeridoo, ţambal, etc.  Pe scenă, cântând la tabla lui autentică, el simultan completează cu cântarea la didjeridoo şi  tehnica vocală al cântului tibetan, precum şi profitând de tehnicile moderne de "live-looping" şi tobe/percuţii virtuale, el energizează fiecare concert cu dinamica  secolului 21. 

Tomas Vychytil este un chitarist activ şi muzician de studio,  bine cunoscut prin colaborarea  cu mulţi muzicieni celebri din Cehia, cum ar fi Yvonne Sanchez, Nohavica Lubomir, David Kraus, Kocickova Ester, Ivan Myslikovjan etc. De asemenea, el este un compozitor de succes. Multe dintre compoziţiile lui au fost interpretate în diferite teatre din Cehia.    

Cie Trio d'en bas Acest trio este  câştigătorul  Concursului Jazz Migraţie 2010, conferit de către AFIJMA (Asociaţia Festivalurilor de Jazz Inovator şi de Muzică Contemporană) şi FSJ (Federaţia Locatiilor Jazz) "Ei îmbină umorul, standarde de jazz, sample electronice, uneori o abordare psihedelică a lui Zappa sau Floyd, şi ritmurile melodioase de samba. Atmosferă fierbinte şi aranjamente ingenioase. "Sina Mirabdolbaghi - Dauphine Libere - Martie 2010

Trio d'en Bas a fost fondat în 2003. Acesta este rezultatul unei progresii de proiecte artistice, ce au adunat aceşti trei muzicieni neobişnuiţi împreună. Înainte de crearea acestui trio, fiecare dintre ei
şi-au petrecut anii acumulând experienţă  creativă cântând cu unii dintre cei mai mari muzicieni de jazz francez: Michel Portal, Louise Sclavis, Minvielle, Corneloup, Shepp, Louiss, Texier;  ca până în cele din urmă să se întâlnească ca membri ai proiectului "trans-artistic" Companie Lubat de Gasconha.
Colaborarea  lor era o urmare logică a prieteniei lor şi a dorinţei  împărtăşite  de explorare artistică şi experimentare muzicală.
„D'en BAS” în limba franceză înseamnă "de jos" - acest nume a fost ales de muzicieni pentru a-şi proclama propriile  lor  conotaţii sociale,  la care grupul face referinţă – ca o alegere conştientă de a rămâne  conectat cu o anumită realitate a precarităţii vieţii a unui artist.
Ca răspuns la  retorica agresivă a surselor mass-media contemporane, ei la rândul său, au inventat un slogan, care poate fi tradus aproximativ ca - Muzică intelectuală pentru Franţa neintelectuală", sau utopia artei care este accesibilă, dar complexă şi dificilă.
Trio-ul propune un repertoriu de muzica dură, care este un mixt voios de compoziţii originale şi improvizaţii  neaşteptate,  izbucniri furioase politice şi umor surprinzător, ne mai vorbind şi de revalidarea temelor împrumutate din analele jazz-ului, muzicii populare franceze, şi uneori chiar şi muzicii pop internaţionale ...
În ultimii ani, Trio d'en BAS a navigat între concerte în forma lor originală de trio şi în forme de hibrid născute în colaborări cu alţi artişti: muzică şi circ, muzică şi teatru, muzică şi pictură, muzică şi dans, muzică şi video ...
Trioul a atras atenţia  competenţelor “grave” precum posturile de radio, revistele pentru fani care se concentrează pe muzica  jazz, sau pur şi simplu  ascultători care se bucură de muzica  pe care  Trio-ul este mai mult decât fericit să o furnizeze urechilor curioase şi atente.