Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Atracţii turistice
Moldova RomaniaAsistenţă online

Muzeul Memoriei Neamului

Ţara: : Moldova      Regiune: Regiunea Chişinău

Muzeul Memoriei Neamului ocupă un spaţiu dintr-un bloc locativ. Este un muzeu privat, deschis în anul 2002, la iniţiativa lui V. Pirogan, demersurile căruia – printre care achiziţionarea localului, deschiderea muzeului, completarea expoziţiilor muzeale etc. - s-au realizat prioritar cu suportul celor care au fost victime ale fărădelegilor regimului stalinist.

Muzeul Memoriei Neamului dispune de o expoziţie permanentă dedicată în totalitate reprezentanţilor diverselor categorii sociale care s-au opus – în anii ’40-’50 ai secolului XX -  regimului sovietic de ocupaţie şi care pentru acţiunile lor proromânesti şi antisovietice au fost deportaţi, încarceraţi, mulţi dintre ei pierind în Siberiile de ghiaţă. Este unicul muzeu din Republica Moldova de acest gen, printre exponatele căruia nu se găsesc obiecte apaţinând armatei sovietice sau insemne ale puterii sovietice. Nucleul expoziţiei îl constituie Omul/Basarabeanul - victimă a regimului dictatorial-bolşevic. Exponatele conţin fotografii ale basarabenilor deportaţi în Siberia, muncind la taiat lemne sau deplangandu-i pe cei morţi; fotografii ale celor arestaţi pentru viziunile lor antisovietice; lagărele în care erau deţinuţi „duşmanii putrii sovietice” etc. 

Expoziţia conţine şi exponate actualizate – inclusiv imagini surprinse la sfârşitul anilor ’80, în contextul mişcării naţionale de la Chişinău (poza 2) - care denotă că ororile staliniste nu au fost iertate, iar victimele staliniste – nu au fost uitate.