Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Atracţii turistice
Moldova RomaniaAsistenţă online

Peştera Surprizelor

Ţara: : Moldova      Regiune: Regiunea Centru

„Peştera surprizelor", cu lungimea galeriilor de 1700 m, este a doua ca mărime in Republica Moldova după peştera „Emil Racoviţă", a treia ca lungime din Europa şi a şasea din lume. Este situată în pădurea dinspre Zolonceni, pe malul drept al fluviului Nistru, la o distanţă de 2 km nord-est de oraşul Criuleni. A fost descoperită de speleologi amatori prin anii 70 ai secolului XX.

Peştera e săpată de curenţii de apă, graţie fracturilor tectonice, a cutremurilor de pămînt, proceselor exogene, în calcarele Sarmaţianului inferior şi mediu (vîrsta relativă 11 - 13 milioane de ani).
Reţeua de crăpături şi goluri formează numeroase săli, avene şi tunele care pot fi divizate convenţional în cel puţin 3 etaje.

Sunt cîteva săli mari: Sala Mare ( lungimea 25 m,lăţimea 5-6 m, înălţimea 7 m), Sala II, Sala Cinematografului. Există mai multe topogane cu denivelări pe verticală pînă la 10 m. În general, galeria are o înălţime de circa 10 m, cu tavanul şi pereţii puternic prăbuşiţi, asfel accesul se face printre pietre, strîngîndu-se pînă la dimensiuni mici („Metroul" are lungime 6 m, în lăţime 0,5 - 1 m, în înălţime 05, - 0,9 m). Printre atractivităţile exotice sunt „Surprizele" şi „Locul botezului".