Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Atracţii turistice
Moldova Romania



















Asistenţă online

Parcul Ţaul

Ţara: : Moldova      Regiune: Regiunea Nord

Parcul peisajer din satul Ţaul, judeţul Edineţ, a fost creat în anii 1901-1904 conform planului arhitectului V. Vladislavski-Padalko. El este compartimentat în patru zone - două de silvoparc, una peisajeră şi ultima formată din pomi fructiferi. Pe teritoriul parcului se află câteva lacuri.

 

Cel mai mare parc din Moldova se găseşte în mijlocul satului  Ţaul, la cca 200 km nord de Chişinău. Parcul a fost amenajat la începutul sec. XX în preajma conacului familiei Pommer . Parcul reprezintă una dintre cele mai reuşite lucrări ale arhitectului-peisagist, apreciat de societatea înaltă de atunci, I. Vladislavschi-Padalco.

Teritoriul parcului a fost proiectat într-o aşa manieră, încât principalele compoziţii se succedă parcă în trepte rând pe rând de-a lungul aleelor, ce duc linistite într-o vale pitorească spre un lac mic. Colecţia dendrologică reprezintă circa 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice. Parcul convenţional este împărţit în partea superioară, unde se găseşte reşedinta rurală a boierului Pommer, o reţea deasă de alei cu compoziţii floristice diferite, şi partea de jos, care aminteşte mai degrabă o pădure cu pâlcuri de arbori caracteristici diferitor zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul Ţaul are şi o reţea impresionantă de alei, cărărui şi drumuri de peste 12,5 km. Accesul vizitatorilor în parc este liber.