Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Atracţii turistice
Moldova RomaniaAsistenţă online

Oraşul vinicol subteran Cricova

Ţara: : Moldova      Regiune: Regiunea Centru

Un complex subteran unical, titular al Ordinului Republicii Moldova. Combinatul de Vinuri „Cricova” este o întreprindere cu un potenţial de producere imens. Este unica întreprindere din Republica Moldova care produce vinuri spumante în conformitate cu metoda clasică franceză - „Methode Champenoise”.

În anul 2003 Combinatul a fost declarat obiect al patrimoniului cultural-naţional. Lăţimea galeriilor vinicole variază de la 6 la 7,5 m, iar înalţimea este de 3 - 3,5 m. Adîncimea, la care sunt situate Beciurile, în dependenţă de relief, variază de la 35 metri la intrare pîna la 60-80 m. Beciurile în totalitate, împreună cu secţiile de producere, ocupă circa 53 ha de spaţiu subteran.

Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Paşti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), împreună cu înca 158 de mărci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein.... Actualmente 465 mărci de vinuri, coniacuri şi licori, produse atît în ţară, cît şi peste hotare formează tezaurul preţios (circa 1,3 mln. de sticle) atît al vinotecii Cricova, cît şi al Republicii Moldova.