Not a member? Register | Lost your password?
Close Panel
Atracţii turistice
Moldova RomaniaAsistenţă online

Mănăstirea Hâncu

Ţara: : Moldova      Regiune: Regiunea Centru

În 1678, într-o zonă de codru, la izvorul raului Cogalnic (cca. 55 km vest de Chişinău), marele stolnic Mihail Hâncu înfiinţează, la rugămintea fiicei sale, o mănăstire de maici. Bisericile din lemn şi chiliile monahale în secolul XVII sunt deseori devastate de năvălirea tătarilor. Din această cauză mănăstirea "Sf. Parascheva" periodic rămane pustie. La 1835 este zidită din piatră biserica de vară în stil rus-bizantin, mai târziu la 1841 se înalţă biserica de iarnă.

În perioada 1956-1990 mănăstirea este închisă de autorităţile sovietice, iar pe teritoriul ei a funcţionat o bază de odihnă şi de tratament a Ministerului Sănătaţii. În 1990, la cererea localnicilor din satele vecine, mănăstirea Hâncu este redeschisă, devenind în scurt timp una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate de turişti comunităţi monahale.

În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele are o mineralizare sporită. Mănăstirea poate fi vizitata zilnic. Ghid local, taxe de intrare, spaţii de cazare disponibile.